Wij verhuren zonder Borg / eigenrisico ! en Kilometer vrij vanaf 1 week camperhuur !
Zonnepaneel camper laten installeren
Zonnepaneel camper laten installeren

Zonnepaneel op camper laten installeren? Als je veel met de camper rondreist, moet je er altijd voor zorgen dat je voldoende energie hebt. Met een zonnepaneel voor de camper kun je altijd gebruikmaken van zelf opgewekte stroom. Zo blijf je onafhankelijk van externe energiebronnen en heb je altijd stroom voorhanden.

In dit artikel kom je te weten hoe je de installatie van zonnepanelen op de camper optimaal kunt voorbereiden. Ook lees je wat de exacte voordelen van zonnepanelen op jouw camper zijn. Lees snel verder en ontdek alles over het zonnepaneel voor de camper.

Zonnepaneel op camper laten plaatsen: bereken de hoeveelheid zonnepanelen

Voordat je een zonnepaneel voor de camper installeert, is het eerst belangrijk te weten hoeveel zonnepanelen je nodig hebt. Hiervoor moet je eerst weten hoeveel energie jouw zonnepanelen nodig hebben. Dit bepaalt hoe groot jouw zonnepanelen moeten zijn en hoeveel zonne-energie ze straks gaan leveren.

Afhankelijk van diverse factoren De hoeveelheid energie die zonnepanelen kunnen leveren, wordt uitgedrukt in Pmax (max. vermogen) en in Watt (eenheid). Hoeveel vermogen je zonnepanelen nodig hebben, is afhankelijk van wat voor soort apparaten je wilt gebruiken in je zonnepaneel voor de camper en hoe lang je ze gebruikt.

Door dit te berekenen, weet je wat je apparaten verbruiken. Zo is het een stuk makkelijker om het juiste aantal zonnepanelen vast te stellen.

Je komt er ook achter hoe groot je accucapaciteit en huishoudaccu zouden moeten zijn. De energie wordt voor het gebruik altijd eerst in de huishoudaccu opgeslagen.

Bekijk de zonnepaneel camper kosten

Ga je zonnepanelen kopen voor je camper, dan is het belangrijk om goed te bekijken wat de prijs van een zonnepaneelsysteem is. De prijs van zonnepanelen inclusief montage is vaak afhankelijk van verschillende factoren.

Denk aan factoren zoals de kwaliteit, efficiëntie, hoe groot het zonnepaneel is, welk type zonnepaneel je kiest, enzovoort. Houd rekening met een prijs tussen de €100 en tot wel €1000 per zonnepaneel voor een camper.

Je hebt ook een accu nodig
Niet alleen de aanschaf van zonnepanelen kost geld. Je dient ook rekening te houden met de accu. Zonder accu geen werkend zonnepaneel. De accu moet geschikt zijn voor het opslaan van de zonne-energie die door het zonnepaneel wordt opgewekt. Zo kun je ook als het bewolkt is genieten van je eigen opgewekte elektriciteit via jouw eigen panelen.

Ga goed voorbereid aan de slag
Zorg ervoor dat je over alle informatie beschikt die je nodig hebt, voordat je voor een zonnepaneel voor de camper kiest. Zo weet je zeker dat je het juiste type zonnepaneel koopt dat past bij jouw camper en budget.

Denk bijvoorbeeld aan monokristallijne zonnepanelen. Deze zijn perfect voor campers omdat ze minder oppervlakte nodig hebben. Met de juiste zonnepanelen weet je zeker dat je goed zit.

Of de blackline zonnepanelen, deze zonnepanelen zijn voorzien van de PERC technologie wat eigenlijk inhoudt dat het zorgt voor een betere reflectie van het zonlicht, waardoor meer zonlicht wordt omgezet in energie en waardoor er meer opbrengsten is en minder rendementverlies. Juist bij bewolkt weer zorgt het ervoor dat je meer rendement haalt door het zonlicht op te vangen. Deze zonnepanelen zijn wel een stuk duurder in aanschaf dan monokristal zonnepanelen.

 

Hoe werken zonnepanelen op een camper?

Met zonnepanelen op je camper kun je op een erg handige manier voor de stroom voor jouw camper of caravan zorgen. Maar hoe werken zonnepanelen precies?

Zonnepanelen bevatten meerdere zonnecellen. Deze cellen zetten de stroom om tot elektriciteit. Deze elektriciteit wordt vervolgens in een accu opgeslagen, zodat de stroom later bruikbaar is.

Bereken de benodigde hoeveelheid stroom

Om jouw stroom zo efficiënt mogelijk op te slaan, moet je precies weten hoeveel stroom je nodig hebt. Hoeveel watt je nodig hebt, kun je eenvoudig berekenen.

Stel dat je 100 watt per uur nodig hebt en je 10 uur op dezelfde plek verblijft zonder stroom van het net, dan heb je 1000 watt uur nodig voor je zonnepaneel. Wat? Laten we dat eens uitleggen in een rekensom, lees snel verder.

Stroom zonnepanelen vaststellen

Het volgende wat je doet, is vaststellen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt om voldoende stroom te hebben. Een waterkoker van 800 watt doet ongeveer 5 minuten over een halve liter water warm maken. 800 watt is in een uur 0,8 kWh.

Als je dus 0.8 kWh deelt door 60 minuten is dat 0.01333 kWh per minuut, je hebt dus 5 minuten * 0.01333 = 0.066 kWh nodig voor de waterkoker. Hoe zich dat verhoudt tot de opbrengst van je zonnepaneel is als volgt:

Je zonnepaneel van 100 Watt levert 0.1 kWh per uur op. Als de zon 8 uur lang schijnt, levert dit dus 8 * 0.1 kWh = 0.8 kWh op.

Dus als je 2x per dag water kookt, heb je 2 * 0.066 kWh = 0.133 kWh nodig. Zo kun je verder rekenen met andere apparaten.

Het aantal watt (vermogen) bereken je door de volgende som: Vermogen (Watt) = Spanning (Volt) x Stroomsterkte (Ampère). Volt is de hoeveelheid energie die elektronen met zich meenemen. Dit doe je x Ampère. Ampère is de hoeveelheid elektronen die door het apparaat lopen. Het aantal watt is de energie die het apparaat daadwerkelijk per seconde verbruikt.

Zorg voor een goede aansluiting van de accu

Wil je je accu opladen, dan heb je een speciale lader voor zonnepanelen nodig. Zo kun je de juiste laadspanning vaststellen en je stroom op de juiste manier opladen. Ook zorg je ervoor dat je niet te veel stroom laadt.

De voordelen van een zonnepaneel camper

Een zonnepaneel voor de camper heeft diverse voordelen te bieden. Hieronder hebben wij enkele voordelen van zonnepanelen op de camper voor je op een rij gezet:

  • Duurzame energie Zonnepanelen kunnen licht uit zonlicht omzetten tot energie. Hoeveel zonnepanelen je ook hebt, ze leveren altijd een positieve bijdrage. Het is een zeer milieuvriendelijke wijze om stroom te verkrijgen.

    Met duurzame energie uit zonnepanelen draag je bij aan een beter milieu voor iedereen. Ook kunt u besparen op de camping/camperplaats rekening omdat u dan niet verplicht bent om aan het stroomnet aan te sluiten om stroom te hebben, hierdoor wordt het wild kamperen ook aantrekkelijker door. En dat geld kun je weer uitgeven aan andere accessoires voor op de camper of op andere leuke activiteiten!

  • Niet meer afhankelijk van elektriciteit Met een zonnepaneel voor de camper ben je niet meer afhankelijk van elektriciteit. Je wekt zelf je stroom op via de zonnecellen op het zonnepaneel. Hierdoor heb je altijd je eigen stroomvoorziening, waar je ook maar met jouw camper staat. Let wel op als je 220V wilt gebruiken ben je nog wel een omvormer nodig.

  • Zonnepanelen maken geen geluid Zonnepanelen maken geen geluid en zorgen ook niet voor geluidsoverlast. Wil je lekker genieten van rust en ontspanning op je vakantie, dan is dat dus zeker mogelijk.

    Je hebt geen last van zoemende geluiden, zoals bijvoorbeeld bij airconditioning wel het geval is. Hierdoor kun je nog fijner genieten van jouw vakantie met de camper.

  • Snel je apparaten opladen Met een zonnepaneel voor de camper kun je snel al je apparaten opladen via een 12v aansluiting of een aangebrachte omvormer. Denk aan je telefoon of laptop. Ideaal als je onderweg bent en niet altijd bij een stopcontact/stroompunt terechtkunt. Het enige wat je nodig hebt is de oplader van je telefoon of laptop en de opgewekte stroom van je eigen zonnepanelen.

Professioneel monteren

Het is zeer belangrijk om de zonnepanelen juist aan te sluiten op de accu en acculader, zodat de stroom goed verdeeld wordt door de laadregelaar.

Een professionele installatie is zeker aan te raden. Hierdoor weet je zeker dat zonnepanelen niet beschadigd raken en je panelen altijd genoeg stroom leveren. Voor een professionele installatie kunt u bij Camperdeluxe terecht.

Hoeveel energie kan ik opwekken?
Als je voor een zonnepaneel op je camper kiest, vraag je je misschien af hoeveel energie je hiermee precies kunt opwekken. Dit is afhankelijk van diverse factoren. Dit heeft niet alleen te maken met de hoeveelheid panelen die je hebt.

Denk ook aan de hoeveelheid zonlicht, het vermogen van je zonnepanelen, hoe efficiënt je accu is en of bijbehorende onderdelen goed werken. Al deze factoren bepalen hoeveel energie je uiteindelijk verkrijgt.

Meer zon = meer zonne-energie
Het vermogen van zonnepanelen drukken we uit in watt (W) of wattuur (Wh). Des te groter het vermogen is, hoe meer energie er opgewekt kan worden. Met een zonnepaneel van 100 watt kun je ruim 400 wattuur aan stroom opwekken als de zon schijnt.

Hoeveel licht jouw zonnepaneel ontvangt, wordt ook weer beïnvloed door verschillende punten. Denk bijvoorbeeld aan de tijd van het jaar, de stand van de zon, schaduwplekken, enzovoort.

Hoe meer zonlicht er is, hoe meer energie je kunt opwekken.