Als je met de auto of camper op vakantie gaat in Europa is één ding erg belangrijk om rekening mee te houden: tol. In veel Europese landen moet je tol betalen. Dit kan per land enorm verschillen. De landen heffen namelijk vaak andere tarieven.
Gelukkig staat er in dit artikel een handig overzicht over de verschillende tolwegen per land. Hierbij bespreken we ook de soms hoge boetes die staan op het niet betalen van tol. En uiteraard geven we je ook uitgebreid informatie over de betaalmogelijkheden.
Voor we de toltarieven per land bespreken leggen we je nog uit waarom je tol moet betalen. In vrijwel heel Europa kom je wel een tolweg tegen. Maar waarom eigenlijk?
In de landen waar je tol betaald is de onderhoud van infrastructuur uitbesteed aan bedrijven. In tegenstelling tot Nederland zonder tolwegen. De bedrijven zorgen voor onderhoud aan tankstations, parkeerplekken, rustplaatsen en zelfs soms speeltuinen. Maar ook onderhoud aan de snelwegen bijvoorbeeld.
Het geld om dit te doen verdienen ze dus door verplicht tol te heffen. In een land als Nederland wordt 'tol' betaald door wegenbelasting en accijns op brandstof. Bepaalde wegen hebben meerdere tolpoorten, terwijl je ook tolvrije wegen hebt in het buitenland. De prijzen liggen dan ook behoorlijk uit elkaar. Daarover later meer.
Laten we beginnen met Zwitserland. Dit is natuurlijk een populair vakantieland, zeker met de auto. Wanneer je hierheen wil heb je een tolvignet nodig. Ieder voertuig heeft een apart vignet Zwitserland nodig. Deze zijn één kalenderjaar geldig.
Je kan zo'n vignet kopen bij sommige grensovergangen, tankstations, postkantoren en tolstations. Maar je kan deze ook online bestellen in Nederland, bijvoorbeeld via de website van de ANWB. Ons advies is om deze met een pasje te kopen in Zwitserland, omdat je anders te maken hebt met de ongunstige wisselkoers van de Zwitserse franken.
In de auto moet het vignet achter de binnenspiegel geplaatst worden. Dit is verplicht zodat deze goed zichtbaar is. En dan ook aan de bestuurderskant. Vanaf 2023 is er waarschijnlijk ook een elektronisch vignet beschikbaar. Op de autosnelwegen hoef je dus nog weer apart tol te betalen omdat je een vignet hebt.
In Italië gelden er weer hele andere regels dan in Zwitserland. De meeste autowegen zijn hier dan ook tolwegen. Er zijn verschillende poorten om te kiezen natuurlijk. Als je een tolpoortje betaald kan het ook best zijn dat je 30 kilometer verderop weer eentje tegenkomt (bij wijze van). De tolpoorten staan op vrijwel alle wegen in Italië.
Eigenlijk hoef je alleen op de autosnelwegen in Sicilië en op de A2 van Salerno naar Reggio di Calabria geen tol te betalen. In de rest van Italië dus wel. De tol kun je vaak met je bankpas betalen. Wanneer de tolhokjes bemand zijn kan je ook contant betalen. De tarieven zijn ingedeeld in vijf tariefklassen. Deze lichten wij hieronder toe.
Klasse A: dit geldt voor motoren en voertuigen met twee assen. Dit zijn eigenlijk de meeste personenauto's.
Klasse B: dit geld voor voertuigen met twee assen waarvan de vooras meer is dan 130 centimeter. Denk hierbij aan campers.
Klasse 3: voertuigen/combinaties met drie assen zoals personenauto's met aanhanger
Klasse 4: voertuigen/combinaties met 4 assen
Klasse 5: voertuigen/combinaties met vijf assen of meer
Hoe hoger de klasse, hoe hoger de kosten. Bij klasse A en B zijn de tolkosten in principe hetzelfde. Gemiddeld liggen de kosten voor tolpoortjes in Italië tussen de 17 en 155 euro. Je hebt dus geen vignet nodig in Italië.
Naast Zwitserland en Italië wordt er ook in sommige delen van Spanje nog tol geheven. In sommige landen werk je dus met vignetten, maar in Spanje niet. Ze werken met contante betaling of een tolbadge. Een pluspunt: je kan met creditcard betalen. Tol betalen hoeft tegenwoordig op steeds minder snelwegen in Spanje.
De meeste snelwegen zijn inmiddels tolvrij. Dit kan je behoorlijk wat geld besparen. Met een tolbadge kan je elektronisch betalen na registratie. Handig als je niet voor wachtrijen wil komen te staan. Wanneer je geen tolbadge wil aanschaffen hanteert Spanje ook tariefklassen, net als Italië. Op de plaatsen waar in Spanje nog wel tol geheven wordt gelden de volgende klassen:
Klasse 1:
Motoren
Tweeassige personenauto's
Tweeassige busjes, bestelwagens en campers
Klasse 2:
Tweeassige voertuigen met eenassige aanhangwagen/ caravan met dubbele wielen
Tweeassige vrachtwagens en bussen met eenassige aanhangwagen
Drieassige vrachtwagens en bussen
Klasse 3:
Tweeassige personenauto, busjes, bestelwagens, campers met 4 wielen en aanhangwagen of caravan met 2 of meer assen
Vrachtwagens en bussen met of zonder aanhangwagen, inclusief minstens 4 assen
Ga je met de camper naar Spanje? Het verkeer in Spanje kan behoorlijk druk zijn. Zeker op het vaste land en bij de grens. We raden je daarom aan een tolbadge te kopen. Dit kan tijd schelen. Ook zijn de betaalmogelijkheden niet overal even gevarieerd. Een bankpas bij de hand hebben is dus altijd handig in Spanje.
Een ander land in Europa waar je betaald voor het gebruikmaken van de weg is Portugal. Ook hier maken ze gebruik van tol. Ze werken ook met tolpoortjes. Bij zo'n tolpoortje kan je dan betalen. Vervolgens gaat de slagboom omhoog en dan kan je weer verder de snelweg op.
Het betalen voor de tol kan echter op verschillende manieren. Op sommige snelwegen in Portugal kan je bijvoorbeeld gebruik maken van elektronische tolheffing. Hieronder lees je over de verschillende manieren waarop je kan betalen in Portugal.
Allereerst kan je op de snelwegen Easytoll gebruiken. Deze eerste betaalmogelijkheid werkt met elektronische tolheffing. Dat is handig! Met behulp van camera's wordt de tol afgeschreven van je rekening. Dit kan met een gekoppelde creditkaart. Een groot voordeel is dat je dan geen contanten op zak hoeft te hebben.
Je moet je wel aanmelden voor Easytoll, dat is verplicht. Dat kan via de websites of bij één van de welcome points die ze hebben in Portugal. Dit is vrij vooruitstrevend in vergelijking met de andere landen.
Je kan ook in Portugal een tolbadge aanschaffen, net als in Spanje. Ook hiermee kan je elektronisch betalen. Zo'n tolbadge kan je kopen in Portugal, maar ook via de ANWB. De badges zijn gekoppeld aan je kenteken. Ook hierbij worden er camera's gebruikt om je gereden kilometers te registreren.
Nog een manier om de snelweg over te komen én tol te betalen is met behulp van de Tollcard. Dit werkt net weer wat anders. Het is eigenlijk een soort vignet. Je kan deze alleen gebruiken op de snelwegen met elektronische heffing. De Tollcard is een soort prepaid kaart waar je een tegoed op kan zetten van 5, 10, 20 of 40 euro.
Deze kan je online kopen, bij tankstations langs de snelwegen in Portugal of bij CTT-postkantoren. Wanneer je de grens overgaat moet je waarschijnlijk al tol betalen. Daarom adviseren wij je de tollcard daarvoor al te kopen. In Portugal kunnen ze erg streng controleren op de tolwegen.
Tot slot kan je ook gebruik maken van de Tollservice. Deze service is bedoeld voor reizigers die slechts een paar dagen in het land blijven. De toltarieven zijn hier ook op aangepast. Je kan een driedaagse kaart kopen en een trajectkaart voor de vliegvelden.
Ook Frankrijk is geen uitzondering tussen de landen waar je tol moet betalen. Op vrijwel alle wegen moet je tol betalen. Dit kan gelukkig op meerdere manieren. Zo kan je een elektronische tolbadge aanschaffen. Deze is onder andere te verkrijgen bij de ANWB. Deze badge kan je scannen bij de poortjes.
Hierdoor hoef je ook niet meer in lange rijen staan om de tol te betalen. Je kan overigens met een creditkaart op alle tolwegen betalen. En contant kan natuurlijk ook, net zoals in heel Europa. De toltarieven lopen in Frankrijk erg uiteen.
Frankrijk, Spanje, Italië: we hebben al een hoop landen gehad. Maar uiteraard kunnen we Oostenrijk niet vergeten. Hier moet je ook tol betalen. Je kan een gewoon tolvignet of een elektronisch vignet aanschaffen. De gewone variant dien je op je voorruit te plakken. Het digitale vignet wordt gekoppeld aan je kenteken. Je kan het gewone vignet kopen bij de ANWB en de digitale variant via de website van de Oostenrijkse snelwegbeheerder ASFINAG.
Een voordeel aan Oostenrijk is dat sommige trajecten tolvrij zijn. Hier kan je je route dus slim op aanpassen. Je vignet wordt gecontroleerd met camera's, dus let daar goed op. Je kan een vignet kopen voor 10 dagen, 2 maanden of een kalenderjaar. Hoe langer, hoe meer geld je kwijt bent.
Wij hebben nu de populairste landen in Europa besproken. Maar hoe zit dat in populaire landen buiten Europa? In Kroatië betaal je ook tol. Hier kan je een tolbadge kopen bijvoorbeeld. Je kan ook pinnen of contant betalen.
Een ander populair land buiten de EU is natuurlijk Groot Brittannië. De meeste landen heffen tol om ons heen, maar in Groot Brittannië kom je hier goed mee weg. Daar zijn namelijk vrijwel geen tolwegen. Bij de paar wegen die er zijn betaal je via een elektronisch kastje of digitaal.
Kortom: tol verschilt enorm per land. Ook buiten Europa. Check daarom altijd voor je reis of er tolwegen zijn en hoe je hiervoor kan betalen. Zo kom je niet voor onverwachte verrassingen te staan.
Je kunt nu goed voorbereid op vakantie gaan, fijn! We hebben in dit artikel de basics uitgelegd.
Ben je geïnspireerd geraakt om te gaan kamperen met een camper? Bij Camper Deluxe huur of koop je makkelijk een camper voor een onvergetelijke reis. Wil je weten welke campers beschikbaar zijn? Neem gerust contact met ons op, wij helpen je graag verder! Wij zijn het beste telefonisch te bereiken op +31 (0) 522 48 05 48 of via de mail: info@camperdeluxe.nl.
Heb je vragen of hulp nodig bij het kopen van een oude camper? Je kan telefonisch of per e-mail contact met ons opnemen. Op onze contactpagina kan je ook een bericht sturen via ons contactformulier.
We helpen je graag verder!