Wij verhuren zonder Borg / eigenrisico ! en Kilometer vrij vanaf 1 week camperhuur !

Praktische tips voor het rijden met een camper

dinsdag 16 mei 2023

In dit artikel helpen we je op weg. We geven talloze praktische tips voor het rijden met een camper zodat jij met een gerust hart kunt genieten van jouw vakantie.

Praktische tips voor het rijden met een camper

Als je op vakantie gaat met de camper wil je natuurlijk goed voorbereid op weg gaan. Je zorgt ervoor dat je alle benodigdheden hebt ingepakt, je doet een laatste check om jezelf ervan te verzekeren dat de camper in tiptop conditie is en je bewaart alle belangrijke papieren in een map in het dashboardkastje. Ben je nog iets vergeten? In dit artikel helpen we je op weg. We geven talloze praktische tips voor het rijden met een camper zodat jij met een gerust hart kunt genieten van jouw vakantie.

Welke camper mag je rijden met rijbewijs B?

Als je niet zelf over een camper beschikt, maar wel graag op campervakantie wilt gaan, is het mogelijk om een camper te huren. Zo profiteer je van alle voordelen en vrijheden van een camper, maar zonder de financiële lasten van stalling en onderhoud. Maar welke camper mag je huren en besturen met rijbewijs B?

Vereiste rijbewijzen

Om in een camper te mogen rijden moet je beschikken over rijbewijs B, C1, C, D1 of D. Welk rijbewijs voldoende is, is afhankelijk van de grootte en het gewicht van de camper. Als de camper maximaal 3.500 kg weegt en geschikt is voor maximaal 8 personen (exclusief jijzelf), dan volstaat een rijbewijs B.

Wil je op weg met een camper die zwaarder is of die geschikt is voor een groter reisgezelschap? Dan zul je een vrachtwagenrijbewijs, rijbewijs C of rijbewijs C1, of een busrijbewijs, rijbewijs D of rijbewijs D1, moeten hebben. Voor deze voertuigen gelden vaak andere eisen en andere verkeersregels en maximumsnelheden.

Hoe hard mag je met een camper rijden?

Voor het rijden met een camper gelden andere regels dan voor het rijden met een personenwagen. Daarom is het verstandig om voor vertrek de regels te checken van de bestemmingen die je gaat bezoeken. In Nederland mag je met een camper die als personenauto is geregistreerd met zo hard rijden als met een personenauto, maar dit is niet overal het geval.

De maximum snelheid met een camper

In veel landen is de maximumsnelheid van de camper afhankelijk van het gewicht van de camper. Hoe zwaarder de camper, hoe lager de toegestane snelheid. Zo mag je in Frankrijk met een camper die lichter is dan 3.500 kg op autosnelwegen 130 kilometer per uur, terwijl je met een camper die zwaarder is dan 3.500 kg daar 110 kilometer per uur mag rijden. 

En in Duitsland is de richtsnelheid voor campers lichter dan 3.500 kg op autosnelwegen 130 kilometer per uur, terwijl campers tot 7.500 kg slechts 100 kilometer per uur mogen rijden. Check dus altijd de maximumsnelheden op jouw bestemming om geen boetes te riskeren. Op de website van de ANWB vind je hier veel praktische informatie voor.

Wijnranken in toscane

Rekening houden met de afmeting van de camper

Als je op weg gaat met de camper is het belangrijk om de afmetingen van de camper goed te weten. In een camper rijden is tenslotte anders dan in een auto rijden. Zo zul je jezelf moeten aanwennen om dichter naar de linkerstreep te rijden om de camper goed op de weg te centreren. En oefen goed op het nemen van bochten. Zorg dat je een bocht aankan zonder de stoeprand, een verkeersbord of een andere auto te raken.

Op diverse wegen zullen er waarschuwingen worden gegeven voor maximale hoogtes, breedtes en lengtes en een toegestane maximummassa. Deze regels zijn er niet voor niets: ze garanderen de veiligheid van de voertuigen op die weg. Grotere campers, campers met grote overhang of zware campers kunnen serieus in de problemen komen. Houd dus altijd rekening met de afmetingen en het maximale laadvermogen.

Rijden met camper in de bergen

Nederland is een erg vlak land en we zijn vooral gewend aan vlakke snelwegen en solide wegen. Dit is lang niet overal in Europa zo. Als je op vakantie gaat buiten Nederland krijg je al snel te maken met bergachtige landschappen. Hoe ga je hiermee om en hoe bereid je je voor op het rijden op smalle wegen die berg op en berg af gaan?

Een goede voorbereiding

Als je met de camper op weg gaat naar een bergrijke bestemming is het verstandig om je vooraf alvast te oriënteren op het gebied en je voor te bereiden op het rijden in de bergen. Dit kan namelijk best een uitdaging zijn, vooral met een camper. Je krijgt te maken met stijgend verkeer en dalend verkeer tijdens de rit. 

Je zult moeten kunnen navigeren in scherpe bochten, je moet heuvel op kunnen rijden zonder dat de motor oververhit raakt en je zult rustig moeten blijven als er een bocht nadert en als je een steile bocht neemt.

 

Zuidelijke franse kust

Berg op rijden met een camper

Door de bergen rijden vergt vooral wat oefening, volle concentratie en zelfvertrouwen. Als je omhoog rijdt op een steile helling of op een berg, dan zet je de motor in een lagere versnelling, zoals de tweede of eerste versnelling. Zo heb je meer controle over het voertuig en de snelheid. Als je in een te hoge versnelling rijdt, kun je last krijgen van een oververhitte motor en zelfs schade krijgen aan de camper of stil komen te staan. Is de weg berg op erg lang of de rit zwaar? Aarzel dan niet om even pauze te nemen en de motor te laten afkoelen.

Berg af rijden met een camper

Rijd je bergafwaarts? Zet dan de camper ook in een lage versnelling en rijd rustig en heel geleidelijk de berg af. Niets is gevaarlijker dan grote bussen en campers die op hoge snelheid de berg afrollen, vooral in gebieden die druk zijn of waar een risico is op vallend gesteente. Door heel voorzichtig te dalen spaar je de remmen, waardoor er minder slijtage aan de remmen optreedt en de kans op oververhitting kleiner blijft. In een lagere versnelling heb je meer controle over het voertuig.

Op weg!

Een goede voorbereiding is het halve werk en nu is het tijd om je kennis toe te passen in de praktijk. Rijden met een camper is net als rijden in een auto: je hebt het zo onder de knie en voor je het weet, rijd je als een echte professional. Gebruik, als het even kan, een navigatiesysteem om naar de bestemming te navigeren. Zo kun jij alle aandacht vestigen op de weg zonder je druk te hoeven maken om de route.

Controleer voor vertrek of de spiegels goed zijn afgesteld, dat alle vignetten en papieren binnen handbereik zijn en dat alles in de camper goed is afgesloten en opgeborgen. Niets is vervelender dan kastdeurtjes die openvliegen of bagage dat door de camper schuift tijdens het rijden. Is alles in orde? Dan ben jij helemaal klaar voor het avontuur!

Een camper huren of kopen?

Ben je geïnspireerd geraakt door ons overzicht van de mooiste camperreizen van Europa? En wil je graag op vakantie, maar heb je (nog) geen camper? Bij Camper Deluxe huur of koop je makkelijk een camper voor een onvergetelijke reis door Europa.  Wil je weten welke campers beschikbaar zijn? Neem gerust contact met ons op, wij helpen je graag verder! Wij zijn het beste telefonisch te bereiken op +31 (0) 522 48 05 48 of via de mail: info@camperdeluxe.nl.

Een camper huren of kopen?​

Ben je geïnspireerd geraakt om te gaan kamperen met een camper? Bij Camper Deluxe huur of koop je makkelijk een camper voor een onvergetelijke reis. Wil je weten welke campers beschikbaar zijn? Neem gerust contact met ons op, wij helpen je graag verder! Wij zijn het beste telefonisch te bereiken op +31 (0) 522 48 05 48 of via de mail: info@camperdeluxe.nl.

Contact opnemen met Camper Deluxe

Heb je vragen of hulp nodig bij het kopen van een oude camper? Je kan telefonisch of per e-mail contact met ons opnemen. Op onze contactpagina kan je ook een bericht sturen via ons contactformulier.
We helpen je graag verder!