Hoeveel watt camper zonnepanelen heb je nodig? Misschien vraag je jezelf dit af, omdat je van plan bent om zonnepanelen op je camper te laten installeren. Met zonnepanelen, zoals semi flexibele panelen, kun je op een milieuvriendelijke manier zonne energie opwekken voor jouw camper.
Een ander groot voordeel is dat je niet meer afhankelijk bent van externe partijen. Met jouw zelf opgewekte stroom kun je voor een langere tijd zonder externe stroombronnen. En daarbij komt ook nog dat je met zonnepanelen op je energierekening bespaart. Een duurzame investering dus.
Alleen, hoeveel watt zonnepanelen heeft jouw camper precies nodig? In dit artikel lees je hoeveel watt zonnepaneel jouw camper nodig heeft en hoe je het dagelijks verbruik precies kunt berekenen.
Een zonnepaneel camper wekt altijd energie op. Zelfs als er sprake is van bewolking. Wel wordt er meer energie opgewekt als de zon schijnt, tijdens de zomermaanden.
In de winterperiode is er minder zon, waardoor er ook minder energie wordt opgewekt.
De opbrengst van zonnepanelen is van dag tot dag verschillend. Om die reden kunnen we beter kijken naar de opbrengst van zonnepanelen per dag. Zo weet je wat ongeveer de gemiddelde opbrengst van zonnepanelen is.
De opbrengst van zonnepanelen wordt in watt berekend. Watt is ook wel de eenheid van vermogen. Stel dat je een LED lamp met een vermogen van vijf watt hebt, dan verbruikt deze per seconde vijf joule energie.
Wil je weten hoeveel watt een zonnepaneel aan gemiddelde dagopbrengst heeft, dan moet je dus eerst weten hoeveel watt een zonnepaneel per jaar kan leveren.
Met een zonnepaneel heb je per dag gemiddeld 0.8 kWh met een vermogen van 360 wattpiek. Hiermee heb je op een dag een bereik tussen de 712 en 895 Wh.
Hoeveel watt zonnepanelen heb je dan precies nodig voor een camper? Voordat je besluit zonnepanelen voor een camper te kopen, wil je uiteraard eerst weten hoeveel zonnepanelen je nodig hebt.
Ook wil je weten wat de betreffende capaciteit moet zijn. Iedere situatie is anders, waardoor het altijd aan te raden is om een goede berekening te maken.
Om het aantal watt zonnepanelen voor je camper te kunnen berekenen, moet je eerst inzichtelijk krijgen hoeveel stroom je verbruikt. Door het ideale vermogen zonnepanelen en de juiste accu aan te schaffen, weet je zeker dat je altijd voldoende stroom voorhanden hebt en wat de maximale stroom voor je zonnepanelen camper is.
Het dagelijkse stroomverbruik van jouw elektrische apparaten kun je berekenen door het aantal Watt van een apparaat x het aantal uren (h) te doen dat je het apparaat gebruikt. Vervolgens tel je de uitkomsten van deze apparaten bij elkaar op.
Het getal wat eruit komt, is je totale stroomverbruik in watturen (Wh). Je moet altijd zonnepanelen aanschaffen die dit aantal Wh aan stroom kunnen leveren.
Ga je op zoek naar zonnepanelen, dan kom je al vaak cijfers tegen zoals 100W, 150W en 400W. Het hoogste cijfer, 300W, betekent dat het zonnepaneel krachtiger is en dus over meer vermogen beschikt.
Goed om te weten, is dat 4 panelen van 100W net zoveel energie leveren als een paneel van 400W. Welke panelen geschikt zijn voor jouw dak, hangt ook af van de precieze afmetingen van je dak.
Of je nu panelen van 100W of 400W gaat kopen, je moet eerst weten hoeveel watt de zonnepanelen precies moeten leveren. De volgende rekensom is hierbij van belang:
Ampère (A) x volt (V) = Watt.
Van alle drie de begrippen heb je waarschijnlijk al eens gehoord. Als elektriciteit stroomt, zullen de elektronen zich verplaatsen. Er loopt elektrische lading door de stroomdraad heen. De hoeveelheid lading noemen we ook wel stroomsterkte, ofwel Ampère. De grootte van de druk waarmee de stroom zich verplaatst, noemen we Volt.
Ampère (ah) is ook terug te vinden in de accu capaciteit. Dit kan bijvoorbeeld 200 ah zijn, wat 200 uur (h) x1 Ampère (A) = 200 ah kan leveren. Wat het maximaal vermogen van jouw semi flexibele panelen is, hangt echter geheel van het gebruik af.
Je kunt het met je mobiele telefoon vergelijken. Stel dat hier een 200ah batterij in zit, dan gaat hij als je weinig ermee doet zo’n 200 uur mee. Doe je er echter meer mee, omdat je meerdere apps tegelijk gebruikt, dan is je accu vaak al binnen 4 uur leeg.
Bij volt zijn de meest gebruikte voltages 12V en 230V. De meeste apparatuur uit auto’s werkt op 12 volt. Veel huishoudelijke apparaten werken echter op 230 volt. Als je een liter water kookt op 12 volt, duurt dit ongeveer 75 minuten.
Op 230 volt is het water al binnen 4 minuten gekookt. Wel is je accu sneller leeg. Daarom kun je ook niet alle huishoudelijke apparaten zomaar in je camper plaatsen.
Ook het type stroom is belangrijk bij 12V en 230V. Zo dien je rekening te houden met gelijkstroom en wisselstroom. 230V stopcontacten leveren wisselspanning en batterijen van 12V gelijkspanning.
Gelijkstroom zorgt voor een constante stroomrichting, waarbij de elektronen van een positieve naar een negatieve pool lopen. Bij wisselspanning lopen de elektronen 50 x per seconde van een positieve naar negatieve pool en weer terug. Middels een omvormer in je camping kun je van 12V naar 230V gaan.
Ga je zonnepanelen voor je camper kopen, dan heb je ook de keuze uit diverse type zonnepanelen. Zo kun je kiezen voor opvouwbare zonnepanelen, semi-flexibele zonnepanelen of flexibele zonnepanelen. Bovendien heb je de keuze uit een serie geschakeld zonnepaneel of een parallel geschakeld zonnepaneel.
Ook heb je de keuze uit monokristallijne zonnepanelen of polykristallijne zonnepanelen. Bij monokristallijne zonnepanelen is slechts een siliciumkristal de basis voor een zonnecel. Bij polykristallijne zonnepanelen is er sprake van een zonnecel met meerdere siliciumkristallen. Hierdoor absorbeert het zonnepaneel minder zonne-energie en leveren ze minder rendement op per m2.
Met andere woorden: polykristallijne zonnepanelen zijn gemiddeld 14,5% efficiënt, maar ze presteren minder bij schaduw. Ook hebben ze een kortere levensduur. Monokristallijne zonnepanelen zijn gemiddeld 17,5% efficiënt en presteren beter in de schaduw. De levensduur is een stuk langer.
Bij zonnepanelen kun je kiezen uit parallel schakelen en serie schakelen. Bij een serieschakeling zit alles aan dezelfde stroomdraad vast. Bij een parallelle schakeling gaat de stroom door diverse draden heen.
Als er bij een serie schakeling een draadje kapot gaat, doen alle lampjes het niet meer. Is dit het geval bij een parallelschakeling, dan hoeft hier geen sprake van te zijn. De stroom kan dan nog steeds door de andere lampen stromen.
Zodra je weet welke zonnepanelen je kiest en hoeveel zonnepanelen je op je camper gaat monteren, dien je hier ook de juiste accu aan te koppelen. Dit maakt het mogelijk om je zelf opgewekte stroom op te slaan.
Omdat je ‘s avonds geen zon hebt, moet je je stroom wel opslaan. De opgewekte zonne-energie wordt meteen in een of meerdere accu’s opgeslagen. Des te groter de capaciteit van je accu is, des te meer stroom er kan worden opgeslagen.
Als je meer stroomverbruikers hebt, dient je accu ook een grotere capaciteit (ah) te hebben. Zo kun je nog veel meer stroom opslaan. Ook is het belangrijk om rekening te houden met de wintermaanden.
Als je je zonnepanelen juist wilt installeren, heb je meer nodig dan enkel zonnepanelen en een accu. Denk bijvoorbeeld aan een mppt regelaar. Misschien heb je al een zonnepanelen installatie en wil je alleen je huidige zonnepanelen vervangen. Het kan ook zijn dat je op zoek bent naar een compleet nieuwe zonnepanelen set.
Ga je voor het eerst zonnepanelen plaatsen, dan heb je ook een zonnepanelen laadregelaar (mppt laadregelaar) nodig die het zonnepaneel laadt. Deze zorgt voor de juiste maximale spanning. De mppt regelaar verdeelt de stroom, waardoor er niet snel teveel spanning is.
Ook dien je de juiste kabels, zekeringen, montagebeugels, montagekit en dakdoorvoer te hebben. Een specialist kan vooraf bij je kijken betreft de mogelijkheden voor zonnepanelen op je camper. Ook kan hij of zij advies uitbrengen omtrent de juiste mppt regelaar.
Wil je zonnepanelen op je camper installeren, dan raden we je altijd aan om jouw semi flexibele zonnepanelen of flexibele panelen te laten installeren door een specialist.
Een specialist weet alles over de werking van een mppt regelaar, zorgt voor voldoende spanning en kan met precisie zonnepanelen op de camper installeren. Zo weet je altijd zeker dat de hoeveelheid zonlicht optimaal benut wordt.
Of je nu voor grotere zonnepanelen kiest, zonnepanelen met een groter vermogen gaat of voor slechts twee panelen kiest, een specialist weet precies hoe hij of zij de installatie het beste kan aanpakken.
Ga meteen op zoek naar een specialist voor de installatie van de zonnepanelen op de camper. Voor de meeste campers is er altijd een goede oplossing te vinden!
Handig: bekijk ons artikel hoe wij in de werkplaats zonnepanelen installeren op je camper.
Ben je geïnspireerd geraakt om te gaan kamperen met een camper? Bij Camper Deluxe huur of koop je makkelijk een camper voor een onvergetelijke reis. Wil je weten welke campers beschikbaar zijn? Neem gerust contact met ons op, wij helpen je graag verder! Wij zijn het beste telefonisch te bereiken op +31 (0) 522 48 05 48 of via de mail: info@camperdeluxe.nl.
Ben je geïnspireerd geraakt om te gaan kamperen met een camper? Bij Camper Deluxe huur of koop je makkelijk een camper voor een onvergetelijke reis. Wil je weten welke campers beschikbaar zijn? Neem gerust contact met ons op, wij helpen je graag verder! Wij zijn het beste telefonisch te bereiken op +31 (0) 522 48 05 48 of via de mail: info@camperdeluxe.nl.
Heb je vragen of hulp nodig bij het kopen van een oude camper? Je kan telefonisch of per e-mail contact met ons opnemen. Op onze contactpagina kan je ook een bericht sturen via ons contactformulier.
We helpen je graag verder!