Wij verhuren zonder Borg / eigenrisico ! en Kilometer vrij vanaf 1 week camperhuur !

Je camper rijbewijs halen? Dit moet je weten

zaterdag 3 juni 2023

Je camper rijbewijs halen? In Nederland is het rijbewijs C verplicht als je een camper boven de 3500KG wilt besturen. Ook heb je nog een rijbewijs C1. Deze is verplicht als jouw camper zwaarder is. Het laadvermogen van je camper telt ook mee voor het gewicht.

Je camper rijbewijs halen? Dit moet je weten

Wat is het rijbewijs C eigenlijk? Wat zijn de verschillen tussen dit camper rijbewijs en andere rijbewijzen zoals C1 en het rijbewijs b? En wat leer je tijdens het behalen van je rijbewijs? Je leest het in dit artikel. 

Wat is het rijbewijs C?

Het rijbewijs C is een rijbewijs speciaal voor de camper. Dit rijbewijs mag je behalen vanaf 21 jaar. Kies je voor code 95, dan mag je hem ook vanaf 18 jaar behalen. Dit alleen tenzij je vooraf over een geldig rijbewijs B beschikt. Ook moet je altijd een medische keuring laten uitvoeren om met zwaardere campers te mogen rijden.

Heb je je rijbewijs gehaald, dan mag je met voertuigen met een toegestane maximum massa hoger dan 3.500 kg en niet zwaarder dan 50.000 kg de weg op. De toegestane massa kun je berekenen door het laadvermogen van de camper bij het lege gewicht van de camper op te tellen.

Welk rijbewijs waarvoor?

Welk rijbewijs je specifiek nodig hebt? Heb je een camper die korter is dan 8 meter en 8 tot 16 zitplaatsen heeft? Dan is een rijbewijs d vereist. Met een rijbewijs d vervoer je doorgaans meerdere personen, alleen komt dit bij campers nauwelijks voor. Met een rijbewijs b zijn dit slechts enkele personen. Is je camper langer en vervoert deze vooral inboedel? Dan gaat het om een c rijbewijs.

Hoe zit het met de maximaal toegestane massa?

Wat wordt er met de toegestane maximummassa bedoeld? Stel dat er op het kentekenbewijs staat dat jouw camper 3100 kg weegt en een toegestane maximale massa van 400 kg heeft, dan mag je ook met rijbewijs B de camper besturen.

Het kan zo zijn dat je toch over de maximaal toegestane massa zit. De inboedel van de camper zelf is namelijk niet meegerekend. Dit is het massa ledig gewicht. Dus hij zit nog niet op het massa rijklaar gewicht.

Dit krijg je als je de camper vult met inboedel. Denk aan de stoelen, de fietsen die je meeneemt, de watertank en alle andere extra belading. Met dit meegerekend is de camper massa rijklaar.

Dit zorgt er vaak voor dat de maximaal toegestane massa van 3500 wordt overschreden. Met een te zware camper rijden kan er voor zorgen dat je een flinke boete krijgt. De technisch maximum massa ahw mag dus nooit het maximale laadvermogen overschrijden.

Gelukkig kun je je c rijbewijs behalen, zodat je toch met een camper de weg op kunt. Dit duurt vaak niet lang. Het rijbewijs C geeft jou de zekerheid dat je geen boete krijgt en veilig op weg kan. 

Verschillen C rijbewijs en andere rijbewijzen

Het rijbewijs C verschilt zeker met rijbewijs B. Zo is het rijbewijs B 10 jaar geldig. Een rijbewijs C is 5 jaar geldig. Let op: op jouw pasje kan staan dat jouw rijbewijs C 10 jaar geldig zijn. Dit zegt niets over het verlopen van jouw rijbewijs C. Jouw pasje kan namelijk wel 10 jaar geldig zijn. 

Soms kan er sprake zijn van een kortere geldigheid. Dit kan zo zijn wanneer iemand last heeft van bepaalde hartkwalen of diabetes. 

Voor je b rijbewijs hoef je geen enkele verklaring te vragen. Wil je je C rijbewijs halen, dan heb je een Verklaring van Geschiktheid nodig. Hiervoor moet je je speciaal laten keuren door een Arbo-arts.

De kosten voor een keuring betaal je apart. Als je diabetes hebt of hartpatiënt bent, dan moet je een keuring ondergaan bij een specialist. Ook dan betaal je de kosten zelf. Mocht je een intelligente pacemaker hebben om een hartritmestoornis te corrigeren, krijg je geen medische goedkeuring. Jouw C rijbewijs vervalt dan, waardoor in een camper rijden niet meer mogelijk is.

Een ander verschil tussen het rijbewijs B en het c rijbewijs, is dat het aanzienlijk langer duurt om een c rijbewijs aan te vragen. Een rijbewijs B heb je al binnen enkele weken. Een c rijbewijs kan wel 21 weken in beslag nemen. Zelfs de aanvraag van een rijbewijs d neemt minder tijd in beslag.

Verschil C en C1 rijbewijs

Je weet nu wat een C rijbewijs is en welke voertuigen hiermee bestuurd mogen worden.
Nu vertellen we je wat meer over rijbewijs C1. Dit rijbewijs mag je behalen vanaf 18 jaar mits je een geldig rijbewijs B hebt.

Net als bij het C rijbewijs, heb je ook bij rijbewijs C1 een medische keuring nodig. Heb je je rijbewijs c1 gehaald, dan mag je voertuigen met een gewicht tussen de 3.500 en 7.500 kg besturen. Je kunt hierbij niet alleen denken aan een camper, maar ook aan een ambulance, veewagen, lichte vrachtauto of paardenwagen.

Hoe zit de c rijbewijs opleiding in elkaar?

De opleiding van voor het c rijbewijs bevat 2 centrale onderdelen: theorie en praktijk.  Voordat je met de opleiding begint, dien je een gezondheidsverklaring geregeld te hebben. Hierbij onderga je een medische keuring.  Daarna kun je aan de slag met je theorie.

Je legt twee keer een theorie examen af. Heb je je theorie gehaald, dan is deze 2 jaar geldig. Vervolgens kun je op voor je praktijkexamen. Heb je ook het praktijkgedeelte gehaald? Gefeliciteerd! Je bent nu in het bezit van je camperrijbewijs en mag een camper besturen.

Welke voordelen biedt het camperrijbewijs C?

Het camperrijbewijs C biedt diverse voordelen. Zo mag je niet alleen een camper besturen. Het C rijbewijs is ook een klein-vrachtwagenbewijs. Dit betekent dat je naast een camper ook een kleine vrachtwagen mag besturen.

Met een c rijbewijs weet je ook zeker dat je jezelf veilig van A naar B brengt. Je beschikt over alle benodigde theoretische en praktische vaardigheden, waardoor je zonder zorgen in je camper kunt rijden.

Ook leer je meer dan alleen rijvaardigheid. Zo leer je ook meer over de toegestane maximale massa van campers, de beladen aanhanger en nog veel meer.

Haal nu jouw groot rijbewijs

Je weet nu welk rijbewijs nodig is voor het rijden met een camper. Wil jij ook het c rijbewijs halen? Ga dan snel op zoek naar een goede autorijschool en start deze week nog! Zo kun je snel met de camper rijden naar jouw favoriete vakantiebestemming!

Een camper huren of kopen?​

Ben je geïnspireerd geraakt door ons overzicht van de mooiste camperreizen van Europa? En wil je graag op vakantie, maar heb je (nog) geen camper? Bij Camper Deluxe huur of koop je makkelijk een camper voor een onvergetelijke reis door Europa. Wil je weten welke campers beschikbaar zijn? Neem gerust contact met ons op, wij helpen je graag verder! Wij zijn het beste telefonisch te bereiken op +31 (0) 522 48 05 48 of via de mail: info@camperdeluxe.nl.

Een camper huren of kopen?​

Ben je geïnspireerd geraakt om te gaan kamperen met een camper? Bij Camper Deluxe huur of koop je makkelijk een camper voor een onvergetelijke reis. Wil je weten welke campers beschikbaar zijn? Neem gerust contact met ons op, wij helpen je graag verder! Wij zijn het beste telefonisch te bereiken op +31 (0) 522 48 05 48 of via de mail: info@camperdeluxe.nl.

Contact opnemen met Camper Deluxe

Heb je vragen of hulp nodig bij het kopen van een oude camper? Je kan telefonisch of per e-mail contact met ons opnemen. Op onze contactpagina kan je ook een bericht sturen via ons contactformulier.
We helpen je graag verder!