Wij verhuren zonder Borg / eigenrisico ! en Kilometer vrij vanaf 1 week camperhuur !

BPM berekenen camper importeren, jij kan dit!

maandag 23 mei 2022

Heb je een mooie camper uit het buitenland op het oog of wellicht al gekocht? Dan is het noodzakelijk om je BPM berekening te maken en de BPM te betalen. Wij leggen uit hoe!

BPM berekenen camper importeren, jij kan dit!

Heb je een mooie camper uit het buitenland op het oog of wellicht al gekocht? Dan ben je BPM verschuldigd en is het noodzakelijk om je BPM te berekenen. Dit lijkt in de meeste gevallen misschien heel moeilijk, maar volgens ons valt het best mee. Hieronder leggen we je in dit artikel precies uit wat je moet doen.

Wat is BPM?

Laten we even bij het begin beginnen. BPM staat voor Belasting Personenauto’s en Motorrijwielen. Koop je in Nederland een personenauto, motor of een bestelauto? Of importeer je een personenauto, motor of bestelauto? Dan moet je in alle gevallen BPM afdragen.

Voor de BPM valt een camper, oftewel een kampeerauto, onder de personenauto's. Ben je benieuwd wat de Belastingdienst precies onder een kampeerauto verstaat? Dan kun je hier alles lezen over de inrichtingseisen van een camper.

BPM berekenen: camper import

De waarde van een in het buitenland geregistreerd motorvoertuig dat voor het eerst in Nederland wordt geregistreerd, kan op verschillende manieren worden vastgesteld. Die waarde is vervolgens van toepassing op de BPM die je moet bepalen door middel van een BPM berekening. 

Van de Belastingdienst mag je zelf de voordeligste methode kiezen. Bij uit het buitenland geïmporteerde campers gaat het meestal om een occassion. Bij de Belastingdienst kun je hier via een aantal stappen je BPM-bedrag berekenen. Wij nemen de stappen hieronder ook even met je door.

Stap 1: Bepaal de netto catalogusprijs

Allereerst moet je een netto prijs van je voertuig hebben. De netto cataloguswaarde is de catalogusprijs minus de omzetbelasting plus extra opties. Voor een kampeerauto betaal je hier ook BPM over, net als over accessoires en meerkosten voor bijzondere uitvoeringen. Die horen allemaal bij de netto verkoopprijs.

Om het nog iets duidelijker te maken: het gaat hier dus om de originele netto cataloguswaarde, oftewel de verkoopadviesprijs zonder btw. Dat is de nieuwwaarde van het voertuig. Dit is dus iets anders dan jouw aanschafprijs. Gelukkig hoef je niet te betalen voor de luxe van je camper. Het gaat puur om het rijdende gedeelte. Je betaalt BPM over de catalogusprijs van een bestelbus met een wielbasis gelijk aan of zo dicht mogelijk aan de wielbasis van de camper. Het gaat dus om het rijdend gedeelte, ook bij een zelfbouw camper.

Stap 2: Bepaal het voordeligste BPM-tarief

Bij een gebruikte auto, kampeerauto, motor of gebruikte bestelauto mag je zelf kiezen welk BPM-tarief je gebruikt. Dat mag het tarief van dit jaar zijn, of het tarief van een eerder. Je mag rekenen met het tarief van elk jaar waarin het voertuig een kenteken had. Dat hoeft dus geen Nederlands kenteken te zijn.

Kreeg de nieuwe camper bijvoorbeeld voor het eerst een kenteken in 2014 van de vorige eigenaar? Dan mag je de BPM berekenen met de tarieven van 2014 tot en met nu. Als je voor een bepaald jaar kiest, moet je de regels omtrent BMP van dat jaar blijven volgen. Importeert je een camper van ouder dan 17 jaar en 6 maanden? Dan is deze vrij van BPM in te voeren. Je bent nog wel verplicht om aangifte BPM voor je camper in te dienen. Het BPM bedrag komt in dit geval echter uit op 0 euro.

Stap 3: Je bruto BPM-bedrag uitrekenen

Laten we voor het bruto BPM berekenen even naar de situatie in 2021 kijken door middel van een voorbeeld berekening. In dit jaar bereken je de BPM voor een bestelauto of kampeerauto als volgt: je neemt allereerst 37,7 procent als BPM percentage van de netto catalogusprijs en afhankelijk van de brandstof krijg je vervolgens nog een aftrek of toeslag.

Heb je een dieselmotor? Dan krijg je een toeslag van 273 euro. Heb je geen dieselmotor? Dan heb je een aftrek van 1.283 euro. Zo makkelijk is je bruto BPM camper berekenen. Je vindt deze bedragen hier op de website van de Belastingdienst. Schrik niet na het zien van de bruto BPM-bedrag. Bij BMP betalen hoort namelijk ook korting en er gaat dus nog een hoop geld van het volledige BPM bedrag, ook wel de rest BPM, af. Dat maakt je camper weer wat goedkoper.

Stap 4: Bereken de BPM-korting

Bij een occassion hoef je niet het hele bedrag te betalen. Je hebt immers geen nieuw voertuig gekocht en daarom heb je nog recht op korting. Je BMP-korting kun je op drie manieren berekenen:

  1. Met de afschrijvingstabel
  2. Met een koerslijst
  3. Met een taxatierapport

Het is verstandig om te kiezen voor de optie die voor jou het grootste afschrijvingspercentage op je rest BPM geeft. De meest gebruikelijke en gemakkelijkste optie is de afschrijvingstabel. Dit heet ook wel de forfaitaire tabel. De desbetreffende tabel vind je hier op de website van de Belastingdienst, inclusief rekenvoorbeeld. Werk je liever met een koerslijst? Dat kunnen we ons zeker voorstellen, want dit is vaak voordeliger. Je schrijft hierbij BPM af op basis van de handelswaarde. Je vindt alle voorwaarden voor afschrijving met een koerslijst hier. Ook vind je via die link een rekenvoorbeeld. Voor het berekenen van de BPM-korting aan de hand van een taxatierapport vind je hier meer informatie. Dit is vooral verstandig bij campers met schade aan het busgedeelte of voor bijzondere voertuigen die niet voorkomen in de gebruikelijke koerslijsten.

Stap 5: Je BPM betalen via BPM-aangifte

Bij het BPM betalen hoort het indienen van een BPM-aangifte bij de Belastingdienst. Als particulier kun je hier online BPM-aangifte doen. Om online BPM-aangifte te mogen doen, zijn er wel een aantal voorwaarden. Zo moet je bijvoorbeeld de afschrijving bepaald hebben met de forfaitaire tabel en zelf een RDW-keuring geregeld hebben.

Het is ook mogelijk om hier via papier aangifte doen. Hierbij krijg je een aangifteformulier dat je kunt invullen en vervolgens kunt opsturen naar de Belastingdienst in Heerlen. Voor een bedrijfswagen, zakelijke bus of meerdere wagens kunnen ondernemers hier BPM-aangifte doen.

BPM betaald? Zo doe je dat!

Hier volgen al onze tips nog eens op een rijtje:

  • Bepaal een gunstige netto cataloguswaarde. Zoek dus een gunstige catalogusprijs van een bestelbus met een wielbasis gelijk aan of zo dicht mogelijk aan de wielbasis van de camper. Hoe lager de netto catalogusprijs, hoe beter voor het BPM.
  • Gebruik het meest voordelige BPM-tarief. Je mag rekenen met het tarief van elk jaar waarin het voertuig een (Nederlands) kenteken had. Zoek dus uit in welk jaar het bruto BPM-bedrag voor jou het laagst is.
  • Pas de meest gunstige korting toe qua afschrijvingspercentage. Kies aan de hand van jouw situatie voor afschrijving op basis van de afschrijvingstabel, een koerslijst of een taxatierapport.
  • Check de website van de Belastingdienst om te controleren of er inmiddels voorwaarden zijn geschrapt, aangepast of toegevoegd. Dat wil namelijk nog wel eens gebeuren.

Is het BPM betalen gelukt? Gefeliciteerd! Knap dat je het zelf hebt gedaan in plaats van met een BPM calculator. Hopelijk heeft de BPM berekening je geholpen met je te betalen BPM bedrag en is het gelukt om een voordelige BPM te regelen.

Een camper huren of kopen?​

Ben je geïnspireerd geraakt om te gaan kamperen met een camper? Bij Camper Deluxe huur of koop je makkelijk een camper voor een onvergetelijke reis. Wil je weten welke campers beschikbaar zijn? Neem gerust contact met ons op, wij helpen je graag verder! Wij zijn het beste telefonisch te bereiken op +31 (0) 522 48 05 48 of via de mail: info@camperdeluxe.nl.

Contact opnemen met Camper Deluxe

Heb je vragen of hulp nodig bij het kopen van een oude camper? Je kan telefonisch of per e-mail contact met ons opnemen. Op onze contactpagina kan je ook een bericht sturen via ons contactformulier.
We helpen je graag verder!